Zelf lavendelhoning maken

Is het mogelijk om je eigen lavendelhoning maken? Ja, dat kan!  Als je de aanwijzingen volgt kan ook jij zelf lavendelhoning maken! Lees snel verder!

De honing zal natuurlijk nooit precies hetzelfde zijn als de lavendelhoning die door bijen gemaakt wordt. Toch is een eigengemaakte lavendelhoning ook erg lekker en zeker het proberen waard! Een voordeel van je eigen honing maken, is dat het iets minder prijzig is. Echte honing is namelijk behoorlijk duur.

Zelf lavendelhoning maken

Laten we meteen beginnen met je eigengemaakte lavendelhoning!

Benodigdheden

Om te beginnen heb je nodig: 2 potjes met schroefdeksel, een zeefje, honing, gedroogde lavendelblaadjes en een grote dosis geduld. Het zeefje en het 2de potje kan je nog even in de kast laten staan. Je hebt dit namelijk pas over 3 weken nodig.

Welke honing?

De basis van lavendelhoning is natuurlijk de honing. Koop dus eerst een goede honing. De honing kun je gewoon in de supermarkt kopen. Koop het liefst een vloeibare, neutrale honing. Vloeibare bloemenhoning is een heel goede keuze.

De lavendelblaadjes

Voor lavendelhoning heb je ook lavendel nodig! Gebruik het liefst gedroogde lavendelblaadjes voor culinaire doeleinden. Verse kan ook, maar gedroogde blaadjes zijn iets sterker van smaak en bevatten geen of nauwelijks vocht meer. De lavendelblaadjes kun je een natuurwinkel of kruidenzaak kopen.

Stap voor stap van honing naar lavendelhoning

Lavendelhoning is erg gemakkelijk om zelf te maken. Begin wel op tijd, want het duurt wel 3 weken voordat het klaar is! Volg onderstaande 4 makkelijke stappen om tot een heerlijke, aromatische honing te komen.

Stap 1, de lavendelblaadjes in een potje

Neem een leeg potje en vul deze voor 1 kwart met gedroogde lavendelblaadjes. Als je meer of minder in het potje doet, zal het eindresultaat anders zijn.

Stap 2, vul de pot met honing

Giet de vloeibare honing over de lavendelblaadjes tot de richel van het potje. Roer daarna de lavendelblaadjes door de honing. Na het roeren zul je zien dat het lijkt alsof er wat honing verdwenen is. Vul het potje opnieuw tot aan de richel. Draai daarna het schroefdeksel strak op het potje.

Stap 3, wacht 3 weken en roer de honing regelmatig

Nu is het 3 wachten totdat de lavendel zijn smaak aan de honing heeft afgegeven. In de tussentijd moet de honing wel even gemengd worden. Dit is heel gemakkelijk te doen. Zet het potje op een plek waar je vaak langsloopt. Draai nu elke keer als je langsloopt, het potje even om (dus op z’n kop).

Stap 4, zeef de honing

Na 3 weken is het dan eindelijk zo ver. Het is tijd om je eigengemaakte honing te zeven! Pak het andere potje en de zeef. Zet de zeef op het lege potje en giet hier de honing door. Je hebt hier wel geduld voor nodig. Honing is namelijk dik, het zal daarom wel even duren voordat je alle honing gezeefd hebt.

Het eindresultaat is een heerlijke honing met lavendelsmaak.

Cadeautip

Een zelfgemaakte lavendelhoning is een leuk en origineel cadeau. Vooral als het in een leuk potje zit met een mooi lavendelkleurig lintje en persoonlijk beschreven etiket.

Houdbaarheid van zelfgemaakte lavendelhoning

Je eigengemaakte lavendelhoning blijft net zo lang houdbaar als op de verpakking op de originele honing. Als je echte honing gebruikt, zal de honing jarenlang houdbaar blijven.

Wanneer de honing versuikert, kun je de honingpot even in warm water zetten. Het zal dan weer snel vloeibaar worden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *