Wat is propolis

De Grieken, Romeinen en Egyptenaren kennen…

Propolis is een krachtig, bruikbaar bijproduct! Het is een natuurlijk krachtig middel dat ingezet kan worden als natuurlijk medicijn.

De Grieken, Romeinen en Egyptenaren kennen het waardevolle bijproduct al duizenden jaren. Het werd bijvoorbeeld als medicijn gebruikt om in- en uitwendige zweren of brandwonden mee te behandelen. Behalve om zweren en brandwonden te behandelen, gebruikten de Egyptenaren propolis ook nog voor een heel ander doel: het mummificeren van overledenen.

Enfin, het mag duidelijk zijn dat propolis al sinds lange tijd erg belangrijk voor de mensheid is geweest! Belangrijker is nu: wat kan het waardevolle bijproduct voor jou betekenen? Lees verder om alles te leren over propolis en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijk medicijn.

Wat is propolis?

Propolis is een bruinig, lijmachtig bijproduct dat door bijen gemaakt wordt. De helft van dit bijproduct bestaat uit hars en de andere helft uit etherische oliën en stuifmeel. Het hars halen de bijen uit bloemen en bomen. De bijen maken van dit hars het waardevolle, lijmachtige product.

Waar gebruiken bijen propolis voor?

Natuurlijk maken de bijen dit product niet voor niets! In de bijenkorf wordt dit bijproduct goed gebruikt! Het werkt namelijk als een soort kit. Alle randjes en kleine gaatjes worden dicht gekit met deze bruinige lijm. De grotere gaten worden dichtgemaakt met bijenwas. Verder verstevigt het de bijenkorf, voorkomt het dat er parasieten en virussen in het nest komen en zorgt het ervoor dat de korf niet vibreert. De bijen gebruiken dit dus niet om te eten. Voor mensen is het wel eetbaar en ook nog eens heel gezond.

Wat kan propolis voor jou doen?

Naast de  verschillende genezende eigenschappen, heeft het een ontsmettende werking en zit het vol met antioxidanten. Van alle bijproducten, bevat propolis veruit de meeste antioxidanten! Antioxidanten kan je lichaam altijd goed gebruiken om slechte, giftige stoffen mee te bestrijden.

Dit product kan je gebruiken voor allerlei kwaaltjes zoals onder andere maagzweren en ontstekingen. Of gewoon om je gezondheid op peil te houden!

In verschillende vormen

Propolis is verkrijgbaar in verschillende vormen. Ecohoning propolis is verkrijgbaar in de meest natuurlijke vorm zoals Ecohoning middels onze website verkoopt. Ook zijn er in de handel, pilletje, zalf, tinctuur, of spray te verkrijgen. De pilletjes zijn voor inwendig gebruik. Propolis Tinctuur kun je zowel voor uitwendig als inwendig gebruiken. Zalf of spray is voor uitwendig gebruik. Het ligt aan de kwaal en je eigen voorkeur welke vorm je het liefst gebruikt.

In de winkel kan je meerdere producten kopen waar propolis in verwerkt zit. Zo bestaan er onder andere oogdruppels, neusdruppels, lipbalsem of een siroop.

Allergische reactie

Het komt zeer zelden voor, maar sommige mensen zijn allergisch voor propolis. Als je dit bijproduct nog nooit gebruikt hebt, is het verstandig om eerst te controleren op een eventuele allergie. Vooral als al last hebt van andere allergieën. Een allergietest is makkelijk gedaan. Smeer voor het slapengaan een beetje propoliszalf of tinctuur op de binnenkant van je elleboog. Zie je de volgende ochtend niets? Dan heb je geen allergie. Zie je een jeukende rode plek? Stop dan direct met het gebruiken van propolis.

Voor welke kwalen kun je propolis gebruiken?

Het natuurlijke medicijn is inzetbaar om je sneller te helpen genezen van verschillende kwalen. Het kan je helpen te genezen, maar is geen wonderproduct. Bezoek bij ernstige kwalen altijd een huisarts.

5 algemene medicinale werkingen

Toch hebben alle propolissoorten bepaalde medicinale eigenschappen die hetzelfde zijn. Lees hieronder de 5 algemene medicinale werkingen van alle propolissoorten.

1. Ontsmettende werking tegen micro-organismen

Er leven wel duizenden micro-organismen om onze heen. Gelukkig zijn de meeste onschadelijk. Van sommige bacteriën, virussen of schimmels kan je ziek worden. Propolis heeft een bepaalde werking die deze slechte micro-organismen doodt of hun groei remt.

2. Ontstekingsremmende werking

Propolis heeft een ontstekingsremmende werking voor heel het lichaam. Zo remt het de ontstekingen van bijvoorbeeld keelontsteking, maar ook de ontstekingen van gewrichten bij reuma.

3. Bescherming van het hart

Propolis zorgt voor een goede bloeddruk, goed cholesterolgehalte en houdt het suikergehalte in het bloed stabiel. Dit zijn allemaal factoren die het hart helpen te ontlasten.

4. Stimuleert een goede weerstand

Je hebt een gezonde weerstand nodig om gezond te blijven. In propolis zitten heel veel antioxidanten en andere stoffen die er voor zorgen dat je weerstand sterk en gezond blijft.

5. Anti-allergische werking

Er zitten bepaalde stoffen in propolis die een anti-allergische werking hebben. Natuurlijk mag je niet met propolis behandeld worden als je een allergie hebt voor iets wat met bijen te maken heeft.

Weinig klachten

Over het algemeen zijn er weinig klachten over het gebruik van een propolisproduct. Heb je een allergie voor een bijenproduct? Grote kans dat je dan ook voor propolisproducten allergisch bent. Doe altijd eerst een allergietest voordat je het product gaat gebruiken!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *