Volgens studies: honing en kaneel helpt bij PMS

In dit artikel, wat zeggen studies over de werking van kaneel en de honing (beiden antibacterieel en ontsmettend) bij:

  • Diabetes en bloedsuikerspiegel
  • Nachtelijke hoest
  • Alzheimer
  • Candida
  • Maag- en buikgriep
  • Pre Menstrueel Syndroom
  • Humeur verbetering
  • Vetverbranding
  • Wondgenezing

Honing en kaneel zijn door de eeuwen heen gebruikt als medicijn, zowel in oosterse als westerse culturen. Honing en kaneel werden gebruikt bij artritis, diarree, koorts, hartproblemen, geheugenverlies, menstruatieproblemen, maagzweren, en spierkrampen. Er zijn studies die een de werking van kaneel en honing op een aantal van deze kwalen bevestigen. De helende effecten van kaneel komen door de essentiële oliën uit de schors. Hierin zitten onder meer de actieve componenten cinnamaldehyde, cinnamyl acetate, and cinnamyl alcohol.

1. Kaneel bij diabetes en werking op bloedsuikerspiegel

De consumptie van kaneel kan gezonde effecten teweegbrengen bij mensen bij diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek van een team wetenschappers van vier Amerikaanse universiteiten. In diverse onderzoeken is getest of kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagt. Vaak ging het om kleine onderzoeken en spraken de uitkomsten elkaar tegen. De wetenschappers onderwierpen daarom tien studies aan een meta-analyse. Hieraan deden in totaal 543 mensen met diabetes type 2 mee. (Studies:1,  2,   3 )

Een deel van de proefpersonen gebruikte 4 tot 18 weken lang elke dag 120 milligram tot 6 gram kaneel. Een controlegroep nam geen kaneel tot zich. Kaneel bleek ervoor te zorgen dat de nuchter geprikte bloedglucosewaarden daalden. Ook het slechte LDL-cholesterolgehalte daalde, terwijl het goede HDL-cholesterolgehalte steeg. (Studie 1: en )

2. Honing helpt bij nachtelijke hoest

Herman Avner Cohen en zijn collega’s testten het effect van honing bij 300 kinderen van 1 tot 5 jaar. Ze hadden allemaal al maximaal een week lang last van een loopneus en hoesten gedurende de nacht. Ze hadden geen astma of een longontsteking. Voordat ze naar bed gingen kregen ze twee theelepels eucalyptus-, citrus- of lipbloemhoning of een product dat smaakte en eruit zag als honing, maar geen honing bevatte.

Uit vragenlijsten die de ouders een dag voor en een dag na het gebruik van het middel invulden, bleek dat alle kinderen beter sliepen en minder hoestten. Bij kinderen die honing hadden gekregen, was de grootste verbetering te zien. (studie)

3.  Kaneel tegen Alzheimer

Onderzoeker Michael Ovadia van de Tel Aviv University werd geïnspireerd door de genezende krachten van kaneel beschreven in een passage in de bijbel. De Israelische professor ontdekte eerst dat het kaneelpijpjes extract CEppt antivirale eigenschappen had. Vervolgens testte hij dit in zowel het laboratorium als op muizen.

Het onderzoeksteam van Ovadia voegde het kaneelextract toe aan het drinkwater van muizen en fruitvliegjes met de ziekte van Alzheimer. Na vier maanden bleek de ontwikkeling van de ziekte duidelijke vertraagd en was de levensduur en activiteitenniveau weer gelijk aan dat van hun gezonde soortgenoten.

Ovadia” “Het extract remt de vorming van de giftige amyloid-eiwitten. Deze eiwitten vormen plaques in de hersenen van Alzheimerpatiënten.” (Studie)

4. Candida infecties

Kaneel heeft aangetoond erg goed in staat te zijn om schimmelinfecties te stoppen, die medicijn-resistent zijn, zoals de escherichia coli bacterie en candida albicans fungus. Kaneelolie bleek een van de 3 belangrijke essentiële oliën te zijn tegen candida. Ook is aangetoond dat kaneelolie effectief is tegen twee strengen candida (c. orthopedics en c. parapsilosis), en bij drie strengen candida(c. albicans, c. tropicalis, en c. krusei).  Ook Ceylon thee gecombineerd met olie van de kaneelschors zou candida bestrijden en het immuunsysteem een enorme oppepper geven. (Studie: 1,  23)

5. Maag- en buikgriep

Kaneel zou de beste remedie zijn bij maag- en buikgriep. Dat is voor te stellen: kaneel is hoogst anti bacterieel. Volgens onderzoek is kaneel zeer effectief bij de e. coli bacterie, salmonella bacterie en campy bacterie. Kaneelolie is volgens een andere studie effectief bij virus. (Studie: 1,  2,  3 )

6. Pre Menstruele Syndroom

De hoeveelheid mangaan in kaneel verlicht de symptomen van PMS. Vrouwen die 5.6 mg mangaan eten per dag, hebben minder stemmingswisselingen en krampen in vergelijking met vrouwen die slechts 1 mg mangaan tot zich nemen. Een mangaanrijk dieet reduceert de PMS symptomen. Het is gebleken dat vrouwen met PMS een stuk minder calcium, chroom en mangaan in hun bloed hebben.  Er mag niet meer dan 11 mg mangaan geconsumeerd worden per dag (dit zijn 12 kaneelstokjes, maar er is natuurlijk ook nog mangaanrijke voeding). Het Amerikaanse FDA geeft de richtlijn: 2 mg  mangaan per dag. (studie 1,  2, 3)

7. Humeur verbetering

Volgens traditionele overleveringen is de geur van kaneel het beste middel tegen winterdip. Studie toonde dit ook aan, en eveneens dat kaneel geïrriteerdheid verminderd. Een goede stemming (en trouwens ook goede gezondheid) begint in de darmen. Ook in verband met darmen-autisme is dit onderzocht. Kaneel helpt de ongewenste bacteriën te elimineren.

8. Vetverbranding

Kaneel verhoogt het metabolisme. Het zorgt voor een snellere verbranding van koolhydraten, het stabiliseert de insulinespiegel.En hiermee voorkomt het dat het lichaam extra vet opslaat. Overbodige koolhydraten worden uit het bloed gefilterd.Slechts 3 gram kaneel versnelt het spijsverteringsproces. Bovendien geeft kaneel een vol gevoel. (Studie: 1,   2 )

9.  Honing bij wondgenezing

Microbioloog Kwakman van het Nederlandse AMC heeft het effect van honing bij wondgenezing onderzocht.  Sommige bacteriesoorten kunnen niet tegen de hoge suikerconcentratie in honing (ongeveer 80 procent). Voor zijn onderzoek heeft Kwakman honing gescheiden. Na veel monnikenwerk vond de onderzoeker een klein eiwit waaraan de resterende antimicrobiële werking kon worden toegeschreven. Bijen gebruiken dit eiwit in hun eigen afweersysteem.

De hoop is dat uit honing stoffen kunnen worden gewonnen die bruikbaar zijn als antibioticum. Meer en meer bacteriën zijn resistent geworden tegen de bestaande antibiotica.

De mogelijkheden van het gebruik van complete honing zijn beperkt tot toepassing op de huid. Kwakman: “De werkzame eiwitten in honing worden in het lichaam snel afgebroken. Honing eten om van een infectie af te komen, werkt dus niet.” (gezondheidsnet) (lees)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *