Sneller herstel van intensieve training met honing

Na een pittige training zijn spieren vermoeid. Voor een volledig herstel van je spieren staat 72 uur oftewel drie dagen.

Uit onderzoek blijkt dat je om herstel te bevorderen na sporten altijd iets moet innemen dat direct leidt tot versnelde opname van koolhydraat in spieren en bloed, zoals een banaan, vijgen of een glas sinaasappelsap.

20 tot 45 minuten na training ontstaat er namelijk zoiets als een ‘groeiraam’. Dit betekent dat je lever en spieren veel gevoeliger zijn dan normaal voor opname van koolhydraten. Er ontstaat een signaal om een uitgeputte glycogeenvoorraad zo snel mogelijk aan te vullen. Om vermoeidheid te voorkomen, is het belangrijk aan dit signaal gehoor te geven.

Om te kijken wat je nu precies het beste kunt eten na een training werden 39 atleten onderzocht na een intensieve krachttraining.

Meteen daarna namen ze een eiwitsupplement dat gemengd was met suiker, dextrose of honing als bron van koolhydraten. De onderzoekers zagen dat de groep die honing had ingenomen tot 2 uur na de training een optimaal bloedsuikergehalte behielden. Bovendien waren er bij hen positieve veranderingen in de hormonale balans die voor verbeterd spierherstel zorgden.

Je bloedsuikergehalte kan teveel fluctueren als je ‘gewone’ koolhydraten inneemt. Na training moet je lichaam meer insuline aanmaken om tot een betere eiwit-stofwisseling te komen. Nou kan het zorgelijk zijn dat door de toename van insuline je bloedsuikergehalte sterk omlaag gaat, waardoor er hypoglycaemie ontstaat. Maar honing houdt dus dat bloedsuikergehalte stabiel.

Kortom: uit dit onderzoek blijkt dat je om te herstellen van intensieve lichaamsbeweging het beste honing kunt gebruiken als bron van koolhydraten.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *