Regelgeving biologische honing

Wil je als imker je honing het certificaat biologisch geven, dan gelden er strenge regels. De organisatie Skal Biocontrole is in Nederland verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productie. De regels zijn zo streng dat er in Nederland nog helemaal geen officiële biologische honing wordt geproduceerd. Aan welke regels moeten imkers voldoen om in aanmerking te komen voor de certificering?

Bijna onmogelijk

De regel die het in Nederland moeilijk maakt om gecertificeerde biologische honing te maken is de volgende: bijenkasten moeten zo geplaatst zijn dat bronnen van nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 kilometer bestaan uit biologische gewassen. Dit betekent dat biologische bijen gehouden moeten worden op een stuk grond van 36 km2 waar hoofdzakelijk biologische gewassen groeien. In Nederland is dat bijna onmogelijk.

Volledige regelgeving

De volledige regelgeving is te vinden in een verordening die gaat over de biologische productie en de etikettering van biologische producten in Europa. Artikel 13 en 25 gaan over de biologische bijenteelt. De verordening vind je hier: Biologische regelgeving Skal

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *