Rauwe honing is beter maar wat is rauwe honing?

Rauwe honing – ineens heeft iedereen het erover. Het zou honing zijn die onbewerkt en onverhit is, en ook lekkerder en gezonder. gezondNU duikt in de zoemende en kleverige honingwereld en sprak verschillende imkers en voedingsdeskundigen. “Rauwe honing? Ik weet niet waar de term vandaan komt, maar het bestaat niet”. Wat is rauwe honing?

Na de rauwkost, rauwe cacao, duikt ook ineens de rauwe honing overal op. Veel mensen kopen rauwe honing omdat het vol zou zitten met mineralen, B-vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Daarnaast zou het verschillende kwaaltjes tegengaan en goed zijn voor het immuunsysteem. Klopt dat?

Pure marketingtruc

Na een belrondje met imkers blijkt dat ‘rauwe’ honing helemaal niet bestaat. Of anders gezegd: rauwe honing is niet per se anders dan de honing die bij velen in de keukenkast staat. Imkers en voedingsdeskundigen vertellen dat het label ‘rauw’ er wordt opgeplakt, omdat het goed verkoopt.

Imker Gerard van de Braak van De Valksche Bijenhof: “De term is nergens vastgelegd, het is echt een verkoopterm. Er kan mee worden bedoeld dat het niet verhit is en er niets aan is toegevoegd. Ook krijgen in sommige landen bijen suikerwater, zo wordt daar de honing gemaakt. Rauw zou suggereren dat dit juist niet gebeurt.”

Natuurvoedingsdeskundige Marianne Janssen-Willems is het daar mee eens. “Honing is naar mijn idee rauw zodra de bijen honing in de raat stoppen. Als je bijvoorbeeld de raat op zijn kant houdt, druppelt er honing uit. Die honing is naar mijn mening rauw. Maar daar krijg je nooit een potje mee gevuld, dat duurt een eeuwigheid.”

Wat betekent koud geslingerde honing?

Om genoeg honing te krijgen, wordt de honing geslingerd. Zo wordt het vloeibaar en komt de honing uit de raat in de potjes. Op veel van die potjes staat echter de term ‘koud geslingerd’. Wat betekent dat dan?

Volgens verschillende imkers is ook die term ook onzin.”Slingeren op zich gebeurt altijd koud, maar honing kristalliseert na verloop van tijd. Om het vloeibaar te maken, wordt veel honing daarna nog verhit,” vertelt van de Braak. Om alle enzymen te bewaren, mag dit niet boven de 40 graden gebeuren. “Maar veel honingsoorten uit de winkel worden in grote getallen aangeleverd. Dan moet het snel en wordt het verhit.”

Juist hier maakt Ecohoning het verschil. Wij verhitten onze honing in het geheel niet. dus koud geslingerd, met behoud van alle originele waardevolle stoffen, rechtstreeks uit de Karpaten (Roemenië) kijk u naar deze uitzending van Keuringsdienst Van Waarde Honing op onze site.

Add Comment