Koken met Honing

Wie heeft niet ooit stiekem een vinger honing uit een pot gelikt?  Het heerlijk zoete en plakkerige spul roept bij menigeen jeugdherinneringen op. Honing werd in het oude Egypte, in Babylonië, India en China als nectar van de goden geëerd.

 

Honing is een heel oud product. De eerste vondsten die wijzen op het gebruik van honing zijn van 15000 jaar geleden. In het oude Egypte werden al bijen gehouden voor de honing.

Honing is een natuurlijke vervanger voor suiker en een groot voordeel is, dat honing zo’n 25% zoeter is dan suiker. Je hoeft er dus minder van te gebruiken. Maar daarnaast geeft honing een bijzondere smaak aan gerechten.

Honing wordt vaak genoemd naar de soort bloem of boom waar de bijen de nectar vandaan halen. Bekende honingsoorten zijn b.v. acaciahoning, heidehoning en klaverhoning. Voorwaarde is dan wel dat tenminste 45% van de honing van de vernoemde soort afkomstig is.

Aan honing wordt ook wel een geneeskrachtige en cosmetische werking toegedacht. Maar de meest bekende toepassing is toch wel het gebruik in de keuken.

Algemeen gebruik van honing in de keuken

– zoeten van thee

– zoeten van yoghurt, kwark

– op smaak brengen van een dressing voor salade

– zoeten van pannenkoeken, wafels en poffertje

De Romeinen zagen het als een magische stof die mensen poëzie en redenaarskunst schonken. En bij de Joden waren melk en honing symbool voor het beloofde land. Nog steeds mag in diverse landen honing niet ontbreken bij een geboorte of bruiloft. Niet voor niets noemen Amerikanen de wittebroodsweken ‘honeymoon’. Een begrip dat terugvoert naar het oud Europees gebruik dat een kersvers bruidspaar de eerste vier weken na de huwelijksvoltrekking zware honingwijn dronk. Tegenwoordig is honing voor de meeste mensen het luxe en gezondere zusje van suiker. Als broodbeleg, voor in de thee, in gebak of bij hartige gerechten. In de hele wereld zijn er meer dan 100 soorten honing. Bloemenhoning zoals acacia, lavendel, zonnebloem en rozenbloesemhoning; landschapshoning of boshoning.

Zelf word ik niet blij van een bij (lees: op het hysterische af), maar de beestjes behoren tot de belangrijkste en meest nuttige insecten ter wereld. Wie zich verdiept in de wereld van het ‘bijengoud’ begrijpt meteen waar de uitdrukking nijvere of bezige bij vandaan komt. Voor een kilo honing zijn maar liefst 10.000 bijenwerkdagen nodig. Alleen al door de vervaardiging – door bijen – blijft honing een bijzonder iets. Een gezond voedingsmiddel en geneesmiddel tegelijk en ook nog goed voor talloze schoonheidsbehandelingen.

Add Comment