Imkers Frankrijk voor een raadsel

Imkers Frankrijk voor een raadsel

Voor imkers in Noord-Frankrijk werd het deze zomer wel een heel kleverige boel toen hun bijen honing in blauw- en groentinten begonnen te produceren. De honingmakers stonden voor een raadsel.

Auteur: Anouschka Valkenhoff

 

Imkers in de stad Ribeauville gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat de bijen hun nectar niet uit planten haalden, maar uit de resten van gekleurde M&M’s, die zo’n vier kilometer verderop door een biogasgenerator werden verwerkt. Toen de medewerkers van de afvalgenerator op hoogte werden gebracht van het probleem, maakten ze snel alle buitencontainers grondig schoon waarin het afval van de snoepjes werd bewaard.

De honingraat op de linkerfoto laat resten zien van de gekleurde honing in een van de Franse bijenkorven. De helderblauwe vloeistof is eigenlijk geen honing: het komt niet van een bloem. “Verse honing neemt de kwaliteit aan van de bron|”, vertelt Nederlander Dennis van Engelsdorp, bijenexpert aan de University of Maryland, VS. “Honing van een oranjebloesem is licht van kleur en citrusachtig van smaak, terwijl honing van boekweitnectar donker van kleur is met een sterk aardachtige smaak.

De Franse imker Andre Frieh laat hierboven een voorbeeld zien van de groengekleurde honing die hij thuis in Ribeauville oogstte. Het is niet de eerste keer dat bijen gekleurde ‘honing’ produceren. In 2010 produceerden bijen in New York een rode, kleverige substantie die deed denken aan hoestsiroop. Het bleek dat de bijen hun ‘nectar’ zochten in een nabijgelegen fabriek waar cocktailkersen werden geproduceerd in plaats van in de achtertuinen van de bijenhouders, die volstonden met bloemen. “Honingbijen zijn erg vindingrijk als het aankomt op het uitkiezen van hun basisstoffen

Add Comment