Houdbaarheid Honing

Houdbaarheid Honing

Tegenwoordig moet op alles een houdbaarheidsdatum staan. Hoe zit dat eigenlijk met honing? Wat is de houdbaarheid van honing? En wat is de beste manier om honing te bewaren?

Houdbaarheid honing

Honing lijkt wel een wondermiddel. Als honing op de juiste manier bewaard blijft, wordt het nooit oud! Archeologen hebben in oude Egyptische graftombes 2000 jaar oude honing gevonden die nog steeds goed was! Wat is het geheim van honing dat het nooit slecht wordt? Lees verder om erachter te komen hoe lang honing houdbaar is!

Veel suiker en weinig vocht

In honing zitten hoge concentraties suiker en weinig vocht. Voor bacteriën en schimmels is dit een slechte omgeving om in te overleven. Daar komt nog eens bij dat honing vocht onttrekt uit zijn omgeving. Honing haalt dus ook het vocht uit bacteriën en schimmels waardoor ze sterven. Bacteriën en schimmels maken hierdoor echt geen kans om in honing te overleven. Dit is goed want op deze manier blijft honing voor altijd goed!

Versuikerde honing

Hard geworden honing wordt ook wel versuikerde honing (of gekristalliseerde honing) genoemd. Versuikerde honing is niet meer doorzichtig en vloeibaar. Dat dit met je honing gebeurt, betekent niet dat het oud geworden is! Het versuikeren van honing is een natuurlijk proces wanneer de honing koud wordt.

Maak de honing weer vloeibaar

Het is heel simpel om de honing weer doorzichtig en vloeibaar te krijgen. Haal eerst de deksel van de pot. Zet de honing dan in een pan met warm (niet kokend!) water. Laat de honing een paar minuten staan totdat het weer vloeibaar is geworden. Let er wel op dat de honing niet te warm wordt. Door honing te erg (>40) te verhitten, gaan er veel goede eigenschappen aan honing verloren en dat wil je natuurlijk niet!

Honing bewaren

Het is heel belangrijk dat je honing op de juiste manier bewaart als je wilt dat hij voor altijd goed blijft. Ze de honing op een donkere, droge plaats. Zorg ervoor dat de deksel altijd goed op de honingpot zit. Honing onttrekt namelijk vocht vanuit de omgeving. Als de deksel niet goed dicht zit, onttrekt honing veel vocht uit de lucht. Hierdoor verandert de verhouding van suikers en vocht. Bij te veel vocht in de honing, vinden bacteriën en schimmels helaas hun weg naar de honing waardoor het weggegooid moet worden.

De smaak van honing

Hoewel honing altijd goed blijft, betekent niet dat de smaak voor altijd hetzelfde blijft. Na ongeveer 2 jaar zal de smaak en geur van honing iets minder worden. Toch zal de honing nog steeds goed zijn om te gebruiken! Ook de gezonde eigenschappen van de honing zijn dan nog niet verloren. Dus alleen de smaak zal iets minder worden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *