Honing en diabetes

Is het verstandig om honing te eten als je suikerziekte hebt? Bij suikerziekte is het bloedsuikergehalte ontregeld dus is het extra oppassen met suikerhoudende voeding. Maar hoe zit dat met honing?

Diabetes mellitus, of te wel suikerziekte, is een ziekte die steeds meer mensen treft. Veel mensen denken dat je absoluut geen honing mag eten als je suikerziekte hebt, maar is deze gedachte terecht? Honing en diabetes, is dit een mogelijke combinatie? Gelukkig is het antwoord op de laatste vraag: ja! Toch is het niet verstandig om honing in heel grote hoeveelheden te eten als je met suikerziekte te kampen hebt. Lees hieronder welke honing je het best kunt kiezen, wat suikerziekte is en wat honing en suiker voor invloed hebben op je lichaam.

Welke honing kies je?

Honing is niet helemaal ongevaarlijk als je suikerziekte hebt. Toch hoef je het niet helemaal te laten staan. Honing bestaat namelijk uit meer dan alleen een zoete smaak, want het is ook gezond voor je. Bij het kiezen van honing is het goed om op het fructosegehalte en dextrosegehalte te letten. Bij suikerziekte is het goed om een honing te kiezen met een zo’n hoog mogelijk fructosegehalte en een zo’n laag mogelijk dextrosegehalte. Manuka honing of acaciahoning zijn hiervoor goede keuzes.

Wat is suikerziekte

Suikerziekte is een stofwisselingsziekte. Bij iemand met suikerziekte, valt het bloedsuikergehalte buiten bepaalde waardes. Deze waarde wordt aangeduid in mmol/liter. De waardes schommelen normaal gesproken tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l. Als je bloedsuikergehalte onder of boven deze waarden vallen, is het bloedsuikergehalte verstoord. Het hormoon ‘insuline’ zorgt ervoor dat je bloedsuikergehalte binnen de juiste waarden valt. Alleen is het zo dat bij mensen met suikerziekte, dit hormoon niet zo goed werkt. Bij mensen met diabetes type 1, maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Bij mensen met diabetes type 2, maakt het lichaam heel weinig insuline aan. Bij type 2 is het lichaam ook een beetje ongevoelig geworden voor insuline.

Het effect van suiker als je suikerziekte hebt

Bij het eten van suikerhoudend voedsel kan het bloedsuikergehalte enorm stijgen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Maar gelukkig zijn er medicijnen om het hoge gehalte weer te laten zakken.

Honing en suikerziekte

Mensen met suikerziekte moeten hun bloedsuikergehalte goed in de gaten houden. Honing bestaat uit voornamelijk fructose en glucose en nog uit 181 andere bestanddelen. De suikers in honing zorgen, net als gewone suiker, voor een verhoogd bloedsuikergehalte. Toch laat honing het bloedsuikergehalte niet zo hoog stijgen als gewone suiker. Dit betekent dat als je moet kiezen tussen honing of suiker, beter kunt kiezen voor honing. Honing is dus niet verboden voor mensen met suikerziekte, maar toch moet je ook met honing opletten dat je er niet te veel van eet.

Even samenvattend

  • Suikerziekte is een stofwisselingsziekte.
  • Bij suikerziekte mag je wel honing eten, maar niet te veel! Een gezond voedingspatroon is heel belangrijk.
  • Manuka en acaciahoning zijn geschikte honingsoorten voor als je suikerziekte hebt.
  • Voor diabetici is honing altijd een gezondere keuze dan gewone suiker. Dit omdat honing het bloedsuikergehalte minder hoog laat stijgen dan gewone suiker.
  • Bron: Peter Pluim – Ecohoning en Maandblad van de Vlaamse Imkersbond – Jaargang: 92 – Jaar: 2006 – Maand: Mei – Auteurs: Prof. dr. Karsten Munstedt en dr. Daniel Winte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *