Honing en Baby (gevaarlijk)

Je zou denken dat de zoete honing heerlijk voedsel is voor baby’s. De honing is ook heerlijk, maar voor baby’s niet zo gezond. Sterker nog, wist je dat baby’s behoorlijk ziek kunnen worden door het eten van honing?

Het komt gelukkig niet vaak voor dat baby’s ziek worden van honing, maar als ze ziek worden, kan dat ernstige gevolgen hebben. De ziekte die baby’s kunnen krijgen van honing eten, heet “infantiel botulisme”. In de telegraaf van november 2009 werd beschreven hoe een baby voor zijn leven vocht, nadat zijn moeder hem een speen met honing had gegeven. Gelukkig heeft deze baby het overleefd, maar het had erger kunnen aflopen.

Wil je weten waarom baby’s ziek kunnen worden van honing? En vanaf welke leeftijd het wel veilig is om honing te eten? Lees dan verder.

Darmflora pas vanaf 1 jaar volledig ontwikkeld

Een ontwikkelde darmflora houdt schadelijke bacteriën en virussen op afstand. Maar bij baby’s is de darmflora nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor moeten we erg voorzichtig zijn met wat we voor voedsel aan baby’s geven. Doordat de darmflora van baby’s niet volledig ontwikkeld is, kan zoiets onschuldigs als honing een baby al ziek maken. De darmflora is vanaf het eerste levensjaar volledig ontwikkeld en vanaf dan is het eten van honing volkomen veilig en zelfs gezond! Want honing is gezond! De honing die bij kinderen erg geliefd is, is de mierzoete klaverhoning.

Infantiel botulisme

De ziekte die baby’s kunnen oplopen door het eten van honing, wordt “infantiel botulisme” genoemd. Bij deze vorm van botulisme zijn er sporen van de bacterie “Clostridium botulinum” in de darmen terechtgekomen. Door de onontwikkelde darmflora, kunnen de sporen gaan ontkiemen en giftige stoffen uitstoten. Deze giftige stoffen kunnen dan via de bloedbaan het zenuwstelsel aantasten. Spieren zullen hierdoor verslappen en in het meest ernstige geval kunnen de ademhalingsspieren verlammen. Verlamming van de ademhalingsspieren heeft de dood tot gevolg, maar gelukkig is dit zeer zeldzaam.

Bij kinderen vanaf 1 jaar en volwassenen, is de bacterie gelukkig niet meer schadelijk. De Clostridium botulinum  bacterie komt in de natuur veel voor. Deze bacterie kan ook voorkomen in zelf ingemaakte groenten en vlees, knoflook en olie. In honing komt de bacterie via de pootjes van een bij terecht.

Heeft je baby per ongeluk honing gegeten?

De kans dat een baby besmet raakt door de Clostridium botulinum bacterie is heel klein. Toch is het raadzaam om goed op de symptomen van infantiel botulisme te letten zodat je op tijd naar de dokter kunt gaan.

Symptomen van infantiel botulisme

De symptomen zullen niet direct zichtbaar zijn als je baby besmet is geraakt. Het kan een paar dagen duren voordat de ziekte zich laat zien.

Mogelijke symptomen zijn:

  • Veel huilen
  • Constipatie (verstopping)
  • Niet willen eten
  • Spierverslapping

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kunnen probleemloos honing eten. De baby zal er geen hinder van hebben als de moeder honing eet.

Honing in babyvoeding

In de supermarkt kun je wel eens babyvoeding kopen waar honing in verwerkt is. Deze voeding die speciaal voor baby’s gemaakt is, is absoluut veilig voor je baby. De honing in babyvoeding wordt verhit en dat zorgt ervoor dat eventuele clostridium botulinum bacteriën gedood worden.

Honing en baby

De kans dat een baby besmet raakt en infantiel botulisme krijgt, is heel erg klein. Toch is het raadzaam om baby’s tot 1 jaar geen honing te laten eten. Dit om de vervelende ziekte te voorkomen. Gelukkig is honing voor kinderen vanaf 1 jaar volkomen veilig. Dit komt omdat vanaf het 1ste levensjaar de darmflora volledig ontwikkeld is en hierdoor de Clostridium botulinum bacterie niet meer schadelijk is.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van VOEDINGSCENTRUM waar u meer informatie over voeding kunt vinden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *