Honing kent een lange medische geschiedenis.
Honing kent een lange medische geschiedenis. Al eeuwenlang wordt honing bijvoorbeeld gebruikt bij verkoudheid en bij het behandelen van wonden. Ook vandaag de dag zweren nog veel mensen bij honing. We hebben een aantal beweringen over honing voor je op een rijtje gezet.
Maar om te beginnen eerst een belangrijke waarschuwing: geef NOOIT honing aan baby’s. Honing is onschadelijk voor volwassenen, maar kinderen jonger dan 1 jaar lopen het risico ernstig ziek te worden.
Infantiel botulisme
In honing kan namelijk de bacterie clostridium botulinum zitten. Deze kan normaal geen kwaad, maar kan wel gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Zij kunnen daar namelijk infantiel botulisme van krijgen. De kans dat een potje honing is besmet, is klein. Maar omdat de gevolgen van een besmetting ernstig kunnen zijn, wordt aangeraden kinderen tot 1 jaar geen honing te geven.
Verkoudheid
Ben je verkouden? Of heb je een zere keel? Een lepel honing kan dan heerlijk verzachtend werken. Als je de honing in je thee doet, doe dat dan niet in kokend water, maar laat je thee eerst afkoelen. Dit omdat anders de geneeskrachtige werking verloren zou gaan.
Wonden
Honing werkt ook heel goed bij de behandeling van wonden. Door de anti-bacteriële werking van honing herstellen wonden sneller. Tot het midden van de vorige eeuw werd honing veel gebruikt bij de behandeling van geïnfecteerde wonden. Met de komst van antibiotica is honing op de achtergrond geraakt.
Brandwonden
Uit verschillende klinische studies is gebleken dat honing ook van waarde kan zijn bij het beperken en voorkomen van littekenweefsel bij brandwonden. Het belangrijkst in het wondhelingsproces is de antibacteriële werking van honing.
Medicinale honing
Pak nu niet meteen een pot honing uit de kast wanneer je een wond hebt. Het gebruik van consumptiehoning voor het behandelen van wonden is namelijk sterk af te raden. Alleen medicinale honing kan gebruikt worden voor de behandeling van wonden. Consumptiehoning is niet gezuiverd of gesteriliseerd en kan bacteriën bevatten die tot infecties kunnen leiden. Er zijn speciale wondproducten op de markt waarbij gebruik wordt gemaakt van antibacteriële honing.
Zelf hoestsiroop maken met honing
Ben je alleen maar aan het hoesten, proesten en kuchen? Dan heeft een vervelend virus jou te pakken. Om het gehoest en geproest een halt toe te roepen, kan je gemakkelijk zelf een hoestsiroop maken!
Een geïrriteerde keel is erg pijnlijk en hoesten helpt daar niet echt bij! Hoestsiropen helpen tegen het hoesten en die kun je eenvoudig zelf maken! Een hoestsiroop met honing en citroen werkt erg goed tegen de hoest. De honing verzacht de pijn in de keel en de citroen levert een hoop vitamine C. Vitamine C helpt je om weer beter te worden.
Voor een hoestsiroop hoef je dus niet meer naar de apotheek te gaan. Lees hieronder hoe je een zelf een hoestsiroop met honing en citroen maakt.
Ingrediënten
½ kopje honing
5 eetlepels citroensap
Ongeveer ½ kopje heet water
Bereiding
Doe de honing samen met het citroensap in een klein kommetje. Meng de honing en citroen met een lepel. Meng net zo lang totdat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.
Voeg daarna beetje bij beetje, al roerend het hete water erbij. Blijf roeren totdat je een dik siroop hebt. Is de siroop te dik? Voeg dan wat extra heet water bij. Is de hoestsiroop te dun? Doe er dan nog een eetlepel honing bij.
Giet de siroop in een glazen flesje
Giet je hoestsiroop in een glazen flesje of potje. Het flesje met de siroop bewaar je dan het beste in de koelkast. De siroop is nu een paar dagen houdbaar. Precies genoeg tijd om van je hoest af te komen!
Hoe vaak neem je de siroop in?
Je zelfgemaakte hoestsiroop mag je 2 tot 3 keer per dag gebruiken. Neem bij elke keer 1 eetlepel van de siroop in.
Hoe snel ben je van je hoest af?
De honinghoestsiroop is een middeltje dat je lichaam helpt om gemakkelijker en sneller te genezen. Naast de siroop innemen, is het ook belangrijk dat je genoeg rust neemt. Neem dus genoeg rust, gebruik de honinghoestsiroop wanneer het nodig is, en je zult na een paar dagen genezen zijn!
Hoestdrank met honing en ui
Bij een fikse verkoudheid komt ook vaak veel hoesten bij kijken. Heb je hier last van? Maak dan je eigen hoestdrank met honing en ui!
Ui wordt al sinds eeuwen gebruikt tegen verkoudheid. Vele mensen zweren bij een gesneden ui op het nachtkastje. De dampen van de ui houden de neus open waardoor je beter kunt slapen. Maar ui helpt ook tegen de hoest! Ui heeft samen met honing, een krachtige werking op het bestrijden van het verkoudheidsvirus. Honing heeft daarbij een verzachtende werking op de keel. Als je de ui met honing mengt, heb je een heel krachtig middel tegen verkoudheid, keel en hoest.
Een hoestdrank met honing en ui kun je gemakkelijk zelf maken. Neem er wel de tijd voor, want de drank moet wel 3 uur sudderen op het vuur! Volg onderstaand recept om je eigen krachtige hoestdrank te maken.
Ingrediënten
250 gram ui in ringen gesneden
150 gram bruine basterdsuiker
40 gram honing
½ liter water
Bereiding
De bereiding van de hoestdrank duurt een tijdje, maar daarna heb je een sterk werkende hoestdrank! En hij smaakt ook nog verrassend lekker! Lees hieronder hoe je de drank bereidt.
3 uur sudderen in de pan
Doe de uien, basterdsuiker en het water in een ruime pan met dikke bodem. Zet de pan op groot vuur. Roer regelmatig om aanbranden van de suiker te voorkomen. Als het water kookt, kan de pan op een kleine pit met klein vuur. Zet het deksel half op de pan en laat het geheel ongeveer 3 uur sudderen. Roer tijdens het sudderen, af en toe in de pan.
Voeg de honing toe
Voeg aan het eind van de lange kooktijd de honing toe en roer goed. De honing moet pas aan het eind van de kooktijd toegevoegd worden, omdat er anders veel goede eigenschappen uit de honing verloren zullen gaan.
Zeven en overgieten
Voor de hoestdrank heb je alleen het sap uit de pan nodig. Zeef daarom de hoestdrank met een zeef. Giet daarna de gezeefde hoestdrank in een schone glazen pot. Schroef het deksel erop en bewaar de hoestdrank in de koelkast. De hoestdrank blijft in de koelkast zeker 2 weken goed.
Hoe gebruik je deze hoestdrank?
Gebruik de honinghoestdrank met ui ongeveer 3 keer per dag. Neem telkens 1 of 2 eetlepels.
Alleen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar
Deze zelfgemaakte honinghoestdrank met ui is alleen geschikt voor volwassenen en grote kinderen vanaf 12 jaar. Voor kleine kinderen kan de ui een beetje te sterk zijn.
Honing en Gember tegen verkoudheid en of zere keel!
Last van een verkoudheid of zere keel? En heb je het gevoel dat je iets heel sterks nodig hebt om de pijn te verlichten? Gebruik dan het oeroude heel krachtige medicijn van de combinatie van honing en gember uit de natuur!
Als je last hebt van verkoudheid, een zere keel of allergieën, dan kan de combinatie van honing en gember je van de vervelende symptomen afhelpen. Honing is gezond en kan je helpen bij verschillende lichaamskwalen. Gember is een krachtig specerij en staat bekend om zijn genezende eigenschappen. Sinds duizenden jaren wordt gember al gebruikt als medicijn tegen allerlei kwalen.
De kracht van honing samen met gember
Waarom zou je dure medicijnen kopen als je ook gember en honing kunt gebruiken? Gember heeft antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Honing heeft deze eigenschappen ook. Ga je honing en gember met elkaar mengen, dan werken beide eigenschappen nog beter. Gember en honing versterken elkaar. Hierdoor wordt de combinatie van honing en gember een krachtig medicijn.
Hoe meng je gember met honing?
Er zijn verschillende manieren hoe je de gember met honing kunt mengen. Je kunt dit doen door een drank te maken van gember en honing. Je kunt ook zelf honing-gembersnoepjes maken. Hieronder een beschrijving hoe je honinggember drank en de honing-gembersnoepjes maakt.
Honinggember drank
Om honinggember drank te maken heb je nodig: een pan, verse gember en honing.
Bereiding
Breng ongeveer 6 kopjes water aan de kook. Voeg zodra het water kookt, 4 plakken verse gember toe. Zet meteen het vuur laag en laat alles 10 minuutjes sudderen. Laat daarna het water met de gemberplakjes afkoelen totdat het warm is (tot ongeveer 40˚C). Voeg dan 3 eetlepels honing toe. De gemberplakjes mag je uit de drank halen, maar je kunt ze ook laten zitten (niet opeten!). Drink telkens iets van de drank wanneer je keel zeer doet.
Honing-gembersnoepjes
Zelf honing-gembersnoepjes maken is erg eenvoudig. Wat je nodig hebt is: een pan, gember, honing, suiker en water.
Bereiding
Schil de gember en snijd hem in dunne plakken. Kook de plakjes gember ongeveer 1,5 uur in water. Laat de gemberplakjes daarna even uitlekken en gooi het kookvocht weg. Weeg de gemberplakjes en doe ze weer terug in de pan. Voeg dan een klein laagje water toe. Voeg daarna zoveel honing toe als dat je gember hebt. Laat alles al roerend koken totdat de gember er glazig uitziet. Haal daarna de gember weer uit de pan en laat ze even uitlekken. Leg vervolgens de honing-gemperplakjes op bakpapier en strooi er wat suiker overheen. Laat de snoepjes een nachtje uitharden en de snoepjes zijn klaar!
Eet de snoepjes wanneer je keelpijn hebt, maar ook als je er gewoon trek in hebt! Erg lekker!
Add Comment