Gegrilleerde uien met honingdressing

Gegrilleerde uien met honingdressing: 4 kleine gele uien; 4 kleine rode uien; 2 eetlepels olijfolie; 1 eetlepel honing; 2 eetlepels frambozenazijn (of appelazijn); 2 theelepels rozemarijnnaaldjes; zout, peper. Gekarameliseerde uien: 6 kleine uien; 60 gram boter; 1 eetlepel honing; zout; peper; 2 dl droge witte wijn; 2 theelepels oreganoblaadjes; 2 theelepels tijmblaadjes.

`Een maaltijd zonder ui is als een ei zonder zout`. Of dit voor iedereen geldt, is de vraag, maar zeker is dat uien altijd volop verkrijgbaar en supergezond zijn. Rijk aan vitamines van het B-complex en rijk aan vezelstoffen.

Bovendien hebben uien een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten, verkoudheid en kanker.

Honing heeft een positieve invloed bij infectieziekten, lost slijm op en werkt verzachtend bij verkoudheid en bronchitis. Honing heeft een gunstige werking bij verhoogde bloeddruk. De combinatie uien en honing is dus niet alleen goed in de keuken, maar ook voor extra weerstand tegen infecties en dergelijke.

Pel de uien en snij ze in vieren. Verwarm de grill of grillpan voor. Meng de olijfolie met de honing. Bestrijk de uien met de honingolie en leg ze onder de hete grill of in de grillpan.

Grilleer de uienparten op middelhoog (vuur) in 15-20 minuten, onder tweemaalkeren, gaar en goudbruin. Meng de frambozenazijn met de rozemarijn, zout en peper naar smaak en schenk dit mengsel de laatste twee minuten over de uien. Schep goed om.

Voor gekarameliseerde uien: pel de uien en snij ze in dunne ringen. Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem. Voeg de uienringen toe en bak ze, circa 8 minuten, op middelhoog vuur tot ze net zacht beginnen te worden.

Voeg de honing, iets zout en de wijn toe, zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en stoof de uien, onder regelmatig roeren, tot ze zacht zijn, circa 20 minuten. Neem het deksel van de pan.

Voeg de oregano en tijm toe, zet het vuur hoger en laat de uienringen, al omscheppende, goudbruin kleuren. Bestrooi met peper naar smaak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *