Ecohoning Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood

Ecohoning eekhoorntjesbrood groeit tussen 1000 en 1700 m hoog, in de ongerepte natuur van de bossen van de Zuid Westen Karpaten gebergte, uit Roemenië. Daar worden ze met de hand geplukt uit de diepe, oeroude coniferen- en eikenbossen. De schone lucht, grond en water uit de omgeving geven dit eekhoorntjesbrood zijn heerlijke smaak en hoge voedingswaarde.

Gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae.

Meestal wordt er de ondersoort Boletus edulis susbp. edulis mee bedoeld. Het is een uitstekend eetbare soort met een verfijnde smaak, die -ook in gedroogde vorm- uitstekend in fondue verwerkt kan worden. In de Alpen zijn boleten in gedroogde vorm veelgevraagd en duur.

Het gewoon eekhoorntjesbrood heeft aan de onderkant van de bruine, enigszins plakkerige hoed die 30 cm in doorsnee kan worden, een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes in plaats van lamellen. De steel wordt niet langer dan 25 cm en vertoont een licht netwerk aan de bovenkant. Deze soort komt met een aantal nauw verwante soorten overal in Europa en Noord-Amerika in dennenbossen voor. Er bestaat een symbiotische relatie met de inlandse eik en Amerikaanse eik. Ook in aanplant van dennen in andere werelddelen, bijvoorbeeld in Hogsback in Zuid-Afrika, wordt hij gevonden.

Gewoon eekhoorntjesbrood wordt soms met de bittere boleet (Tylopilus felleus) verward.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *