Duizenden bijen op koninklijk landgoed

Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag officieel de eerste bijenkast op het Wassenaarse landgoed De Horsten in gebruik gesteld. Daarnaast is een bijenkast geplaatst in de openbare Prinsessetuin van Paleis Noordeinde in Den Haag. Dat heeft het Koninklijk Huis gemeld.

Op De Horsten staan twee bijenkasten. De bijenvolken tellen zo’n zevenduizend diertjes per kast. Dit aantal kan de komende maanden oplopen tot 45 duizend. Deze zomer vliegen er dus zo’n negentigduizend bijen rond op de Horsten, is de verwachting.

Willem-Alexander en zijn familie wonen op het landgoed in Wassenaar. De koning kwam met de fiets en probeerde met een imker de bijenkoningin op een van de honingraten te ontdekken.

De kasten worden bewoond door zogeheten Buckfast-bijen, een zachtaardig Nederlands bijenras dat wordt geteeld door Stichting Buckfast Marken. De bijen steken en zwermen nauwelijks en verzamelen relatief veel nectar om uiteindelijk honing te maken. De koning kreeg het bijenvolk aangeboden door het natuurprogramma Vroege Vogels van de VARA.

Wageningen University meldde maandagochtend dat imkers de afgelopen twee winters minder bijenvolken hebben verloren dan in de winters daarvoor. Het landelijke sterftepercentage was deze winter 9,2 procent, terwijl het jarenlang op 25 procent heeft gelegen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *