De maskering van bloemengeuren door dieselgassen misleidt bijen in hun zoektocht naar stuifmeel en nectar.
Dat schrijven Engelse wetenschappers van de universiteit van Southampton deze week in Scientific Reports.
In hun onderzoek gebruikten de wetenschappers een artificiële mix van acht chemicaliën waarvan bekend is dat de koolzaadplant ze uitscheidt om insecten aan te trekken. Bijen herkende de chemische mix als ware het een echte bloem.
Zodra de onderzoekers de acht chemicaliën echter mixten met dieseldamp verdween de herkenning door de bijen. De concentratie van de damp was net zo hoog als soms langs wegen wordt gevonden, waardoor de wetenschappers denken dat de dieseldampen ook in het veld er aan bij dragen dat de bijen het koolzaad niet meer kunnen vinden.
Geur
Opvallend was dat de dieseldamp niet alleen de geur van de bloemen maskeerde, maar er ook mee reageerde. Direct na het mixen werd de concentratie van zes van de acht stoffen lager, terwijl de overige twee stoffen zelfs helemaal verdwenen.
Waarschijnlijk reageert het NOx uit de dieseldamp met de moleculen, waardoor de stoffen afgebroken worden, zo stellen de onderzoekers.
Verdachte oorzaken
De dieseldampen kunnen worden toegevoegd aan de lijst verdachte oorzaken van het zogenaamde Colony Collapse Disorder (CCD). Over de hele wereld sterven het afgelopen decennia bijenvolken, zonder dat wetenschappers de precieze oorzaak kunnen vinden.
Waarschijnlijk ligt de oorzaak er van in een mix van bestrijdingsmiddelen, mijten, verschillende ziektes en het gebrek aan voedseldiversiteit. Het effect van dieseldamp kunnen een extra factor zijn in dit rijtje oorzaken die bijdragen aan de sterfte.
Door: NU.nl/Hidde Boersma
Add Comment