Bijen kunnen landmijnen opsporen

Honingbijen zijn in staat om landmijnen op te sporen. Dat hebben Kroatische wetenschappers aangetoond.

Als honingbijen worden getraind om voedsel te associëren met de geur van explosieven, verzamelen de insecten zich op plekken waar landmijnen zijn verborgen.

De bijen zouden op die manier kunnen worden ingezet bij het opsporen van mijnen in voormalige oorlogsgebieden. Dat meldt persbureau AP op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Zagreb.

Voedselbronnen

Hoofdonderzoeker Nikola Kezic heeft doormiddel van verschillende experimenten bewezen dat bijen in staat zijn om explosieven te detecteren.

Zo lieten hij en zijn collega-onderzoekers honingbijen los in een tent waarin op verschillende plaatsen voedsel was verborgen voor de insecten. In sommige gevallen ging het om een pure suikeroplossing, op andere plaatsen was de suiker vermengd met het explosief TNT, een stof die wordt gebruikt bij het fabriceren van landmijnen.

Bijen die van jongs af aan waren getraind om voedsel te associëren met de geur van TNT, toonden een sterke voorkeur voor het suiker waaraan het explosief was toegevoegd. Ze verzamelden zich vooral bij deze voedselbronnen en veel minder in de buurt van pure suikeroplossingen.

Kezic is van plan om de getrainde bijen uiteindelijk los te laten in voormalige oorlogsgebieden waar nog mijnen kunnen liggen.

Hittegevoelige camera’s zouden de bewegingen van een zwerm in de gaten moeten houden, zodat kan worden gedetecteerd wanneer de bijen zich verzamelen in de buurt van een mogelijke landmijn. Het project van de Kroatische wetenschappers wordt gesponsord door de EU en heet TIRAMISU.

Schoon

Volgens de wetenschappers zou de techniek vooral van pas komen in mijnenvelden die al door mensen zijn doorzocht en weer veilig zijn verklaard. Bijen zouden in deze gebieden mogelijk explosieven kunnen opsporen die over het hoofd zijn gezien.

“Het is wetenschappelijk aangetoond dat mijnenvelden die ontmijnd zijn nooit helemaal schoon zijn”, verkaart Kezic op nieuwssite Wired.com.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *