Bestrijdingsmiddel maakt honingbij tot …

Een kleine dosis van het veelgebruikte bestrijdingsmiddel imidacloprid zorgt ervoor dat honingbijen kieskeurige eters worden: alleen het zoetste voedsel is goed genoeg

Dat hebben onderzoekers van de universiteit van San Diego ontdekt. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
De onderzoekers zorgden ervoor dat de bijen vast kwamen te zitten en alleen hun kopje konden bewegen. Vervolgens kregen ze water met daarin suiker voorgeschoteld. Het ene water bevatte meer suiker dan het andere. Bijen die aan imidacloprid waren blootgesteld, weigerden suikerwater met een lage concentratie suiker vaker. Zij waren alleen geïnteresseerd in water met veel suiker.

Communicatie
De onderzoekers keken ook wat blootstelling aan imidacloprid met de communicatievaardigheden van de bijen deed. Bijen communiceren met elkaar over de locatie van voedsel door te dansen. Hoe aantrekkelijker voedsel is, hoe meer er gedanst wordt en hoe meer bijen het voedsel vervolgens gaan opzoeken. “Opmerkelijk genoeg dansten de bijen die het bestrijdingsmiddel hadden binnengekregen vier tot tien keer minder,” vertelt onderzoeker Daren Eiri. “En in sommige gevallen stopten de aangetaste bijen zelfs helemaal met dansen.

Zorgwekkend
En dat is zorgwekkend, zo stellen de onderzoekers in het blad Journal of Experimantal Biology. Bijen die alleen interesse hebben in de meest zoete nectar, zullen aanzienlijk minder voedsel naar hun kolonie brengen. Als ze ook nog eens minder goed of zelfs helemaal niet meer over voedsel communiceren, kan de hoeveelheid voedsel die naar het nest wordt gebracht nog verder afnemen. Wellicht draagt het veelgebruikte bestrijdingsmiddel een steentje bij aan de wereldwijde afname van het aantal bijen. Sinds 2006 hebben imkers in Noord-Amerika en Europa het aantal bijen namelijk met zo’n 33 procent zien afnemen. Bestrijdingsmiddelen zijn daar mogelijk de oorzaak van. Of imidacloprid hier ook een rol in heeft gespeeld, is nog niet helemaal duidelijk. Het onderzoek wijst er echter wel op dat het bestrijdingsmiddel de bijen geen goed doet. Wellicht is het dan ook verstandig om te overwegen planten en gewassen die door bijen worden bezocht niet langer met dit bestrijdingsmiddel te behandelen.

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *