Behandelingen met bijengif

Als je door een bij gestoken wordt komt er gif vrij. Meestal vrij ongevaarlijk (tenzij je allergisch bent). Maar wist je dat bijengif ook nuttig kan zijn?

Zo’n beetje alles wat bijen maken, kunnen we gebruiken. Zelfs hun gif is waardevol voor de mens. Het gif werd al in de tijd van Hippocrates gebruikt! Hippocrates (460 v. Chr. – 370 v. Chr.) was arts en wordt ook wel de vader van de westerse geneeskunde genoemd. In dezelfde tijdsperiode werd het gif niet alleen in Griekenland gebruikt, maar ook in Egypte en China.

Tegenwoordig wordt het gif nog steeds gebruikt voor bepaalde behandelingen. Lees verder om meer te leren over het behandelen met bijengif.

Api-therapie en bijen-therapie

Behandelingen waarbij verschillende bij-producten worden gebruikt, wordt “api-therapie” genoemd. Api komt van het Latijnse woord “apis” wat honingbij betekent. Bij-producten zijn propolis, Koninginnegelei, bijenwas, bijenpollen en bijengif. Vaak wordt er een combinatie van verschillende bij-producten gebruikt.

Bijen-therapie is een behandeling waarbij uitsluitend het gif van de bijen gebruikt wordt.

Behandelingen met bijengif

Voor een behandeling hoef je gelukkig niet te wachten tot een bij je steekt. Het bijengif kan ook via een injectie ingespoten worden. Dat het via een injectie gegeven kan worden, betekent niet dat het geen pijn doet! Het is tenslotte nog steeds bijengif wat in je lichaam komt.

Er zijn verschillende behandelingen waarbij bijen gif kan helpen. Voor een optimaal effect, moeten de behandeling gepaard gaan met een gezonde levensstijl. De volgende gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij bijen-therapie:

Reuma

In het gif zitten bepaalde enzymen en aminozuren die de ontstekingen in de gewrichten tegengaan. Bijen-therapie kan dus helpen bij het verlichten van de pijn. Het kan de aandoening niet genezen.

Bijenallergie

Geloof het of niet, maar bijenallergie kan behandeld worden met bijengif! Deze behandeling blijkt erg effectief te zijn. Na een bijen-therapie is de kans ongeveer 85 % tot 95 % dat de allergie voor 5 tot 10 jaar wegblijft.

Zoek een goede Api-therapeut

Experimenteer nooit zelf met bijengif. Zeker niet als je een bijenallergie hebt. Je kunt dan namelijk voor onaangename verrassingen komen te staan. Zoek liever een goede api-therapeut.

Is het gif van de bij gevaarlijk?

Voor mensen met een bijenallergie is het gif erg gevaarlijk. Mensen met een heftige allergie kunnen er zelfs aan sterven. Je kunt de allergie weliswaar behandelen met bijengif, maar dat wordt dan gecontroleerd en met een gecontroleerde dosis gedaan.

Voor mensen die geen bijenallergie hebben, is de dosis in kleine dosering geheel ongevaarlijk. Zelfs als je gestoken wordt door meerdere bijen is het gif ongevaarlijk. Het zal wel erg pijnlijk zijn!

Hoe gevaarlijk is 1 bijensteek?

1 bijensteek bevat maximaal 0.3 mg gif. Je hebt ongeveer 50 % overlevingskans bij 2.8 mg gif per lichaamsgewicht. Iemand van 60 kg moet dus 168 mg gif binnenkrijgen om een overlevingskans van 50 % te hebben. 168 mg bijengif staat gelijk aan 600 bijensteken! Je kunt er dus heel wat hebben zonder dat het echte gevolgen heeft.

Is bijengif gevaarlijk voor kinderen?

Kinderen wegen een stuk minder dan volwassenen en zijn dus ook gevoeliger voor bijensteken. Voor kinderen die ongeveer 10 kg wegen, kunnen 90 bijensteken al dodelijk zijn. Houd kinderen daarom toch maar uit de buurt van bijennesten.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *