Acaciahoning

Acaciahoning is een honingsoort waarbij

bijen hun nectar uit de bloemen van de acaciaplant haalt.

Er bestaan wel 1300 soorten Acaciaplanten. Oorspronkelijk komen acacia’s uit Australië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig heb je ook in Oost Europa acaciavelden waar bijen goed gebruik van maken. Veel Europese acaciahoning komt bijvoorbeeld uit Roemenië.

Unieke eigenschappen

De honingsoort die verkregen wordt van nectar uit acaciaplant, is erg uniek in haar kleur en vorm. Het is zo’n beetje de lichtste honing die er is. De honing is zo licht, dat het bijna doorzichtig is. De vorm van de honing is vloeibaar. In vergelijking met andere honingsoorten blijft deze honing erg lang vloeibaar. Het kan wel maanden duren voordat de honing versuikert. Dit is te danken aan de hoge concentratie fructose die deze honing rijk is.

De geur en smaak

Honing is altijd zoet en dat geldt zeker voor de acaciahoning. Het behoort tot een van de zoetste honingsoorten die er zijn. De honing is zacht delicaat en heeft een lichte acacia geur. Volgens sommigen heeft de honing een lichte vanille of bloemige smaak.

Het gebruik

Koffie en thee worden vaak gezoet met acaciahoning. En wat dacht je van yoghurt? Zure yoghurt wordt heerlijk zoet als je er een beetje van deze honing in doet. Maar een broodje met de zachte, zoete honing is ook echt verrukkelijk.

In recepten voor koekjes of cakes, kan de suiker vervangen worden door acaciahoning. De koekjes en cakes zijn gezonder en zelfs lekkerder!

Acaciahoning tegen kwaaltjes

Elke honingsoort heeft zijn eigen positieve werking op bepaalde kwaaltjes. Acaciahoning doet het vooral goed bij nierproblemen, verbetert de spijsvertering, ontgift de lever en verlicht longproblemen.

In vergelijking met andere honingsoorten, heeft acaciahoning een iets minder goede antibacteriële werking. Je kunt een infectie dus beter niet met deze honing behandelen. Overleg altijd eerst met de huisarts als je kwalen wilt behandelen met honing.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *