5 redenen waarom je het vaker zou moeten eten

De honingbij is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, omdat de honingbijpopulatie de afgelopen jaren sterk is verminderd als gevolg van onder andere milieuvervuiling, intensieve landbouw, bestrijdingsmiddelen, exotische parasieten en genetische manipulatie van gewassen. Het uitsterven van bijen zou een regelrechte ramp zijn voor de wereld, omdat zij voor een groot deel zorgen voor de bestuiving van gewassen, waaraan vervolgens vruchten en zaden groeien die mensen en dieren op een later moment eten. Daarnaast biedt honing talloze voordelen voor de gezondheid.

Is het niet beter om geen honing meer te eten?

Je zou denken dat we vanwege de bijensterfte beter geen honing meer kunnen eten, maar dit is een onjuiste redenering. Als we meer honing gaan eten zullen meer imkers bijen gaan houden, en dat is juist goed voor de bijenpopulatie! Uiteraard dient het bijen houden wel op een verantwoorde manier te gebeuren: zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en met alle aandacht voor het welzijn van de bijen. Als je bijenhoning koopt kun je dus het beste voor biologische rauwe bijenhoning kiezen, want dan weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij de vervaardiging en dat alle voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard zijn gebleven.

Wil je echt het ‘neusje van de zalm’ onder de honing, koop dan Ecohoning honing, een speciale honing die afkomstig is uit de meest afgelegen en ongerepte natuur in Roemenië. Deze honing is van hoge kwaliteit, omdat het een rauwe ongepasteuriseerde honing is die veel levende enzymen en fytonutriënten bevat.

Waarom is honing zo gezond?

  • Het heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt, en je kunt het zelfs op wondjes op de huid smeren.
  • Het beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat honing boordevol flavonoïdes en antioxidanten zit.
  • Het verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties, omdat honing de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt en daardoor ook de herstelperiode na het sporten verkort.
  • Het reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose in honing. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker, en een goed merk honing heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.
  • Het is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.

Add Comment